NatasjaPaarden begrijpen de essentie van samenwerken
Paarden hebben al sinds jaar en dag een magische aantrekkingskracht. Als kuddedieren hebben zij hun eeuwenlange overleving te danken aan bijzondere communicatieve vaardigheden die de veiligheid, saamhorigheid en doelgerichtheid garanderen. Met deze vaardigheden kunnen de paarden op een belevenisvolle manier ons ook inzichten geven in onze teamdynamieken en persoonlijkheden.

Inzichten geven ruimte
Werken met paarden is een ideale manier om iets helder te krijgen, zonder oordeel, als een spiegel. Collega’s herkennen elkaar of hun eigen gedrag maar al te goed in de interactie met het paard en het team. Omdat paarden direct reageren op veranderingen, geven deze inzichten tegelijk de ruimte om eens iets anders te proberen met elkaar in de samenwerking. Dit maakt een workshop met de paarden niet alleen leerzaam, maar ook af en toe hilarisch en is daarmee gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.

Werkwijze
Een workshop “Beleven, Herkennen en Leren met Paarden”, kan de volgende componenten bevatten:

  • Introductie in het gedrag van het paard als kuddedier – wat de natuur ons qua organisatiedynamieken kan leren
  • Een praktijkgerichte lezing, aansluitend bij de taakstelling van het team
  • Werksessies met het paard, in groepsverband en/of individueel – stap 1: Inzicht
  • Een organisatie of teamopstelling
  • Werksessies met het paard, in groepsverband en/of individueel – Stap 2 en 3: Uitproberen en verwerken

Samenwerking 
Deze workshops zijn een samenwerking tussen Natasja Helgers en Ilse Rutten.

Ilse Rutten 
Ilse is in haar jeugd een zeer succesvol ruiter geweest en heeft diverse kampioenstitels behaald. Deze ervaring combineert ze met haar kennis als energetisch systeem therapeut en haar ruime werkervaring opgedaan in het bedrijfsleven op het gebied van arbeidsbemiddeling in commerciële en leidinggevende functies in deze workshop . Haar achtergrond is Personeel en Arbeid en post HBO Bedrijfskunde voor de arbeidsmarkt. Daarvoor heeft ze ook een commerciële en sociaal juridische opleiding succesvol afgerond. Hierdoor heeft ze een een brede kijk op een veelheid aan ontwikkelingsvragen. Vanuit dit perspectief begeleidt ze naar een oplossing voor het vraagstuk dat in werk of leven centraal staat.

Natasja Helgers
Door haar opleiding International Business aan de Universiteit van Maastricht, een postdoctoraal aan de Erasmusuniversiteit,  jarenlange ervaring als organisatiedeskundige, projectmanager, trainer en coach maakt dat Natasja in de workshop steeds kan relateren naar het bedrijfsleven. Daardoor zullen de inzichten die opgedaan worden herkenbaar en direct toepasbaar zijn. De paarden spiegelen gedragingen en patronen, zonder oordeel. Ze zijn leermeesters van onschatbare waarde. Natasja, die inmiddels al ruim 30 jaar met paarden werkt, ondersteunt in de vertaling zodat deze direct toegepast kunnen worden dagdagelijkse praktijk.